Budár Erika
Méhész
   Tóti
Elérhetőség:

A méz kb. 190 tápanyagot tartalmaz, többek között 19 aminosavat, 33 ásványi anyagot, 11 vitamint, enzimeket. Ugyanakkor ha részletesebben nézzük, tartalmaz rezet, vasat, mangánt, szilíciumot, klórt, foszfort, magnéziumot, nátriumot, káliumot, alumíniumot.. minél sötétebb a méz színe, annál magasabb a réz-, vas- és mangántartalma.

A méz bővelkedik vitaminokban, elsősorban vízben oldódó C-vitaminban, ennek mennyisége a méz virágportartalmától függ.. hasonlóan a cukorban gazdag élelmiszerekhez, a méz is B1-, B2-, B3-és B6-vitaminforrás.. a méz hatóanyagai között szacharózt, dextrint, rengeteg féle illóolajokat, enzimeket, flavonoidokat, karotint, ásványi sókat, szerves savakat, fehérjét is találunk.

érdekes tények a mézről:

1 kg méz (dietétikai szempontból) 40 db narancs, vagy 25 db banán, vagy 50 db tojás, vagy 1,7 kg marhahús tápértékével azonos

1 kg méz előállításához mintegy 3 millió virágról kell begyűjteni a nektárt és a Föld-Hold közötti távolságot megrepülniük a méheknek

a méz igen értékes tápanyag, ma már teljes értékű ásványianyag-pótlónak tekintjük

Termékeinket házhoz szállítással valamint az Érmelléki Gazdák Egyesülete által szervezett Érmellék Ízei és Termékei vásárain értékesítjük.

Megosztás: