Bányai Levente – Agroier Éragro S.R.L.
Uborka és paprikatermesztő
   Érsemjén
Elérhetőség:

2007 óta termelünk uborkát Érsemjénben. Kezdetben családi vállalkozásként fogtunk bele, teljesen kezdőként. 200 folyóméter uborkával kezdtük. Akkor még válogatógép sem volt a közelben. A határon túli Fülöp helységbe szállítottuk át a leszedett uborkát válogatásra. Szezon végén meglepetésre azt tapasztaltuk, hogy még ilyen költséges szállítás mellett is kifizetődő volt a nyári munkánk.

2008-ban keresett fel bennünket egy uborkafelvásárló cég Magyarországról, Nyíradonyból. Válogató gépet ajánlottak, ha tudunk toborozni embereket Érsemjénből és környékéről, akik szívesen foglalkoznának a támrendszeres uborkatermesztéssel. Elfogadtuk a felkérést, 200 folyóméterről 400 folyóméterre bővítettünk. A következő években arra a következtetésre jutottunk, hogy az intenzív támrendszeres uborkatermesztésnek rengeteg előnye van, igen jól fizet, és remek alternatívája lehet számos zöldségfajtának, amelyet bár meg tudunk termelni, de a piaci lehetőségek híján nagyon nehéz jó áron értékesíteni. 2010-ben az uborkatermesztés mellett, a fűszerpaprika termesztéssel is megpróbálkoztunk, mellyel azóta is foglalkozunk. 2013-ban saját céget alapítottunk, átvettük számos felvásárlótelep működtetését és szoros partneri kapcsolatot kötöttünk Magyarország első számú csemegeuborka termelő cégével.

Célunk, hogy minél több emberrel megismertessük ezt a pénzkereseti lehetőséget, és alkalmazzuk azokat a technológiákat, melyeket Magyarországon már 20 éve igénybe vesznek.

Jelenleg 7 felvásárlóteleppel rendelkezünk: Érsemjén, Érkörtvélyes, Éradony, Kiskereki, Érkeserű, Székelyhíd és Jákóhodos. Nyitottak vagyunk új telepek létesítésére más településeken. Két szempontot veszünk figyelembe: az adott településen legalább 4000 folyóméter kell összegyűljön; az adott településről megoldható legyen az uborka elszállítása. 2014-ben több mint 100 érmelléki termelő választotta a nyári munkát az uborkaültetvényben. Jelenleg a csemegeuborka iránti igény növekvő tendenciát mutat, mind a hazai, mind a külföldi piacokon, arra biztatva minket, hogy új termelőket toborozzunk a meglévők mellé, biztosak lévén abban, hogy az uborkatermesztés néhány éven belül a legelterjedtebb zöldségfajta lesz az Érmelléken.

Megosztás: